Üzemorvos

A munkavédelemről szóló 1993-as évi XCIII törvény szerint a munkáltatónak kötelező minden alkalmazottja számára üzemi orvost biztosítani. A rendelet betartásának ellenőrzését az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség végi, amely 50 000 Forinttól egészen 500 000 Forintig bírságol, amennyiben mulasztást vagy szabálytalanságot talál. Az üzemorvos elsődleges feladata, hogy megelőzze az egészségkárosodást és hogy segítsen egy egészségesebb munkakörnyezet megteremteni. Az üzemorvos feladatai közé tartoznak pl. az egészségre negatív hatást kifejtő tényezők feltárása, megállapítása, amely a dolgozót érheti, amelyek lehetnek, fizikai, kémiai, pszichológia, ergonómiai és akár biológiai is. Az üzemorvos feladata, hogy időről időre ellenőrizze a dolgozók egészségi állapotot, részt vesz a munkavédelmi üzembe helyezésben és az esetlegesen bekövetkező munkahelyi balesetek kivizsgálást és későbbi megelőzősét is ő végzi el.

üzemorvos

Az üzemorvosi szolgáltatás, amelyet manapság már foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásnak is hívnak egy szolgáltatói tevékenység. A kirendelt vagy éppen alkalmazottként foglalkoztatott üzemorvos végzi a besorolást illetőleg kategorizálja a munkakörrel járó veszélyesség mértékét és jellegét.

A munkáltatónak kötelessége, hogy üzemorvost biztosítson a dolgozók számára a munkahelyen. Amennyiben a munkáltató nem magánszemély úgy a működést követő két hónapon belül be kell jelentkezni az országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséghez, meg kell adnia a székhelynek és a telephelynek a címét, tevékenységeit és az üzemorvosi szolgáltatást nyújtó személy nevét, címét valamint a dolgozók számát.