Szerződés

Állásra minden embernek szüksége van, hiszen másképp nincs lehetősége pénz keresni. Ugyanez a helyzet a munkaadókkal is. Szükségük van alkalmazottakra, ha pénzt szeretnének termelni. Amennyiben egy új munkaviszony keletkezik egy munkaadónál szüksége van munkaszerződésre, amit a munkavállalóval elfogadtat és aláír.

munkaszerződés

A munkaszerződében minden, az állással kapcsolatos információnak benne kell lennie. Első körben a szerződő felek adatait kell meghatározni. Mindenképp szükség van az alapadatokra és a kiegészítő adatokra is. A következő lépés, a munkaviszony kezdetének meghatározása. A munkaviszony lehet határozatlan, és határozott is. Utóbbi esetben egy záró dátumot is meg kell adni a szerződésben. A következő lépés, a próbaidő meghatározása. Általában ez három hónap. A következő pontban a munkaidőt határozzuk meg. Szükség van arra is, hogy az alkalmazott napi munkaidejét meghatározzuk, de köteles a cég meghatározni a heti munkaidőt is, ami nyolcórás munkaviszony esetén 48 óra egy héten. Ebben a pontban kell kitérni a túlóra javadalmazására is. A következő pontban meg kell határozni a munkabért, és a kifizetés dátumát. A Munkatörvénykönyve szerint ez legkésőbb a következő hónap 10. lehet.

A következő pontban a munkakört kell pontosan megnevezni, és ki kell kötni a munkaköri leírásokat is. Ezek általában hosszabb leírások, ezért külön mellékletként szokták feltűntetni őket. Nagyon fontos még a munkahely megnevezése, ami lehet változó, vagy akár állandó is.

A munkaszerződés pontos megfogalmazása nagyon fontos, hiszen ha bármiféle vitás kérdés merülne fel a munkavállaló és a munkáltató között, akkor ez az a dokumentum, ami leírja a megállapodást, és a különféle munkavállalói részleteket.