Munkavédelem

A munkavégzés során minden alkalmazottnak szüksége van munkavédelmi oktatásra. Ez törvény által meghatározott kötelessége a munkaadónak. A munkavédelem nagyon fontos, ebből adódóan annak oktatása is. Hiszen ha bármiféle baleset történik a munkahelyen mindenkinek, aki jelen van, tisztában kell lennie a teendőkkel. És természetesen az is nagyon fontos, hogyha bármiféle katasztrófa történik a munkahelyen, akkor minden alkalmazottnak tisztában kell lennie azzal, hogy mi a feladata. Tűz esetén például tudnia kell, mit kell tennie, merre vannak a vészkijáratok, hol találhatóak a tűzoltó készülékek, vagy ha esetleg gyúlékony anyag van az épületben, azt esetlegesen hogyan tudjuk megvédeni, kivinni esetleg.

munkavédelem

Egy gyár életében például nagyon fontos meghatározni a munkafolyamatokat, hogy mi mi után következik, hogy hogyan bánjunk esetleg a munkagépekkel úgy, hogy ne történjen személyi sérülés. A munkavédelmi oktatást mindig meg kell tartani, minimum évente. Akkor is szükség van rá, ha új munkaerőt alkalmazunk. Mivel ezek a dolgok törvény által szabályozottak, ezért a hatóságok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ezek az elővigyázatosságok mindig meglegyenek egy munkaadónál. Ha esetleg hiányosságokat találnak, büntethetnek is.

A munkavédelmi oktatást általában egy erre szakosodott kollega tartja meg. Ez abban az esetben lehetséges, ha megvan hozzá a megfelelő képesítése. Kisebb cégeknél és egyéni vállalkozásoknál általában az ügyvezető tartja meg az oktatást, egyéni vállalkozónál pedig a vállalkozónak kell megtartania abban az esetben, ha van alkalmazottja. Az oktatásról úgynevezett oktatási naplót kell vezetni, amit esetleges ellenőrzés során meg kell mutatni a hivatalos szerveknek.