Miért lényeges a megfelelő takarmánykeverő kiválasztása?

Az állattartó gazdaságokban alapvető fontosságúak a megbízható minőségű gépek, hiszen ezek biztosítják a zökkenőmentes működést, különösen az állatok etetését.

Éppen ezért a leglényegesebb gépek képviselői a takarmánykeverő-kiosztó kocsik, melyek – mint ahogy nevük is elárulja – a takarmányból tökéletesen homogén keveréket állítanak elő és adagolnak ki, így az első és utolsó állat is ugyanazt a minőséget kapja.

Az etetőkocsik lehetnek önjárók vagy vontatottak.

Utóbbiakból létezik silómarós és maró nélküli, esetenként blokkvágóval, szalmafúvóval rendelkező. A keverőcsigák száma is eltérő lehet (1, 2 vagy 3 csigás), illetve a kocsik tartálytérfogata is változó: általában 3 köbméterestől a 45 köbméteresig terjed.

A Gravetti Kft. kínálatában csúcsminőségű bálabontó-aprítók és etetőkocsik érhetőek el, amelyekkel sokkal hatékonyabban végezhető el az állatok ellátása, táplálása egész évben. A DETK-146 típusú takarmányszállító kocsi alkalmas őrölt takarmányok, lisztek és egyéb porszerű anyagok telepi és közúti szállítására, valamint annak fluid ürítésére. Az USA Equipment saját tervezésű és gyártású grandiózus etetőkocsi, mellyel a takarmány mix előállítása gyors, a speciális keverő-aprító csigák pedig tökéletes homogenitást eredményeznek.

Miért fontos ez? A kérődzők emésztése szempontjából nélkülözhetetlen feltétel a lehető leghomogénebb keverék készítése. Ily módon lehet elérni, hogy az állatoknak ne legyen esélyük a válogatásra, hanem egyszerre vegyék magukhoz a tömegtakarmányt és az abrakkomponenseket. Ezzel növelhető a hatékonyság és csökkenthető az anyagcsere-problémák kockázata. Ahhoz tehát, hogy a tej- és hústermelés gazdaságos legyen, elengedhetetlen a kérődzés, a bendő megfelelő működése.

Az etetőkocsi megválasztásánál figyelembe kell venni az istállók és etetőutak szélességét, fordulók méreteit, az állatok számát, a takarmánykomponensek milyenségét (pl. a sok széna- vagy szalmaetetés nagyobb tartálytérfogatot igényel). A Gravetti által forgalmazott takarmánykeverő-kiosztó kocsik az ügyfél igényeire szabhatók, különösen a rendelésre készülő USA Equipment. Forduljon hozzánk bizalommal!