Miért éri meg lecserélni régi nyílt égésterű kazánunkat?

Kazáncsere teljes körűen, engedélyekkel, jegyzőkönyvekkel, kéménybéleléssel, kompletten, egész Budapest területén és 50km-es vonzatában! Miért éri meg lecserélni régi nyílt égésterű kazánunkat?

Több szempontot is figyelembe kell venni manapság egy egyszerűsített kazáncsere döntése előtt.

Gazdasági szempontból, a gázárak növekedése figyelembe vétele miatt, nem egy rossz döntés, hogy ha le szeretnénk cserélni, régi nyílt égésterű készülékünket, egy új kondenzációs gázkazánra.

A régi kazánokban nem volt még moduláció, azaz nagyon sok gázt égettek el fűtés során, viszont az új készülékekben már megtalálható, ami automatikusan szabályozza a teljesítményét, hogy mire van szüksége, ezáltal sokkal kevesebb gázt használ el.

Az új kondenzációs gázkazánokban a kondenzáció is segít, hogy kevesebb gázt égessünk el. Ez akkor lép érvénybe, hogy ha alacsony hőmérsékleten tudjuk üzemeltetni a kazánunkat. Ez a tartomány 35-55°C-os előremenő fűtési hőmérséklet körül a legoptimálisabb. Ekkor a füstgáz lecsapódási energiát is tudja hasznosítani a kazán. A régi kazánokhoz képest, ezzel az alacsony előremenő hőmérséklettel a legoptimálisabb, hogy ha padlófűtésünk van, mivel padlóba maximálisan, 37-40°C-os fűtési vizet engedhetünk be.

Akkor sincs okunk az elkeseredésre, hogy ha radiátoros fűtésünk van, mert arra is van megoldás, 33K-s, azaz 3soros radiátorokat kell telepíteni. Ezek a radiátorok 1 taggal szélesebbek, több víz fér el bennük, és több hőmérsékletet tudnak leadni.
Kazáncsere fontossága, az egyre drágulóbb árak miatt is sürgető lehet, mert minél tovább hezitálunk, annál drágább lesz a kazán, a szerelvények és a kémény elemek is. Jómagam 1éve cseréltem le a kazánomat, és ahhoz képest legalább a duplájára emelkedett az anyagár. Munkadíjunkat próbáljuk a lehető legalacsonyabbra optimalizálni, hogy elfogadható árakkal tudjunk dolgozni, és mindemellett teljesen, hivatalosan és engedélyekkel történjen a készülékcsere.

Milyen papírok és engedélyek szükségesek ahhoz, hogy teljesen jogtisztán történhessen egy kazáncsere?

Egyszerűsített kazáncsere során elengedhetetlen a dokumentumok megléte, és hogy a helyi művek felé megtörténjen a lejelentés, mert későbbiekben csak a probléma és szerelői jogosultság elvétele lehet belőle.

Egyik fontos dokumentum a szerelői nyilatkozat. Ezen a nyomtatványon nyilatkozik a gázszerelő, a kivitelező cég, a garanciális kazánbeüzemelő és a kéményseprő ipari engedélyszámát is bele kell írni, valamint a megrendelőnek is alá kell írnia a dokumentumot.

Másik dokumentum, a füstgáz elvezetésre vonatkozik, a hő- és áramlástechnikai méretezés, valamint a kéményseprő ipari engedély.

Harmadik fontos dokumentum, egyszerűsített készülékcsere során, az EPH jegyzőkönyv, melyet a villanyszerelő végez el, és állít ki, EPH jegyzőkönyvhöz az előremenő és visszatérő vezetékeket, valamint a gázvezetéket össze kell kötnie zöld sárga vezetékkel, valamint a gázoránál is a mért és a méretlen oldalt is össze kell kötnie s kialakítni az EPH csomópontot. (Egyen potenciálra hozás, földelés).