Automata öntözőrendszer ár/érték arány

Az automata öntözőrendszer ára manapság nagyon meghatározó az elfogadásának valószínűsége szempontjából, ám mégis fel kell hívnunk a figyelmet az automata öntözőrendszer értékének fontosságára, amit sok esetben nem könnyű megítélni. Habár egy gyakorlott öntöző telepítő jártasságának köszönhetően gyakran lenn tudja tartani az árat olyan műszaki fortélyok alkalmazásával, amelyek más öntözőrendszer telepítőknek esetleg eszébe sem jut, aminek benne kell lenni, annak benne kell lenni, és ezek nélkül a kulcsfontosságú összetevők nélkül az automata öntözőrendszer nem fog kielégítően működni. Ez már csak azért is inkább katasztrófa, mint baj, mert egy automata öntözőrendszer esetében a hibás rendszert nem lehet csak úgy megjavítani, mint például egy tévét vagy egy mosógépet, ahol csak leszedjük a borítást és már hozzá is férünk a lényegi részekhez. Egy automata öntözőrendszer javításánál bizony újból fel kell ásni a kertet, meg kell bolygatni a már begyökeresedett füvet és fel kell túrni az egészet. Ez kínos. Épp ezért az automata öntözőrendszereknél még talán más szakmáknál is jobban érdemes odafigyelni a minőségre. Hiába, ott a mondás, miszerint az alacsony ár miatt érzett öröm sokkal rövidebb, mint a rossz minőség miatti aggodalom és idegeskedés. Bár a megrendelők egy jó része még mindig a legolcsóbb öntözőberendezés ajánlatát választja, szerencsére mostanában sokszor tapasztaljuk a szakmában, hogy a négy ajánlatból a legdrágábbat és a legolcsóbbat rögtön félre is tolják, a középső kettőből pedig megpróbálják kiválasztani a megfelelőt. Ez gyakori eset.

Van néhány tényező, amelyekre oda lehet figyelni megrendelőként és le lehet ellenőrizni belőlük az öntözőrendszer kivitelezőjét, mielőtt elfogadjuk az ajánlatát:
– a szórófejek úgy lettek betervezve, hogy összeöntözzenek, nem marad száraz rész? (érdemes arra is gondolni, hogy a földből kiemelkedő szórófejek maguk elé a földre nem nagyon juttatnak vizet, tehát a szomszédos szórófejnek el kell öntöznie legalább az adott fejig)
– az automata öntözőrendszer jó minőségű, amerikai gyártótól vásárolt termékekből van megépítve, nem vacak, gyenge minőségből?
– hány év garancia van rá? (legalább 1 év, de sokan vállalnak 2 évet is)
– a vezérlő egység – amennyiben kültéren helyezkedik el – kültéri változat-e vagy beltérit építenének kültérre? (a beltéri automatikák közel fele annyiba kerülnek, mint a kültériek, de nem bírják az időjárás viszontagságait és hamar tönkremennek a nap sugaraitól és a víztől)
– tartalmaz-e esőérzékelőt a rendszer?
– milyen mélyre akarják telepíteni az öntözőrendszer csöveit (sok kivitelező úgy spórol, hogy épp csak a föld alá süllyeszti a csöveket, holott azokat azért legalább egy ásónyomnyi mélységre – 20-25cm – kellene tenni)
– amennyiben már kész, füves kertbe telepített automata öntözőrendszerről van szó, benne van-e az árban, hogy szépen gondosan, gyepkockánként szedik fel a gyepet és visszahelyezik, ledöngölik, stb.?
Ezek a legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes ellenőrizni. Ne felejtsük el, hogy az ár/értékben nincsenek csodák, a minőséget még mindig meg kell fizetni, és nem lehet várat építeni abból a „bizonyos összetevőből”, így elkerülhetetlenül is egyenes arány áll fenn az automata öntözőrendszer ára és minősége között, ami nem jelenti azt, hogy az automata öntözőrendszer drága kell, hogy legyen, egyszerűen csak reális árának kellene lennie, és a kivitelezőnek is kell lennie rajta annyi hasznának, hogy örömmel és nagy gondossággal építse meg Önnek.