A kertépítés kétharmada a gyep

Természetesen nagyon szép kertek léteznek gyep nélkül is, de az igazság az, hogy hazánk dísznövénykertjeiben a gyep aránya 70%-a a kertnek. Így a modern kertépítés el sem képzelhető a jelentős gyepfelületek nélkül.

Egyre népszerűbbek a szabadidőkertek építése, ami funkcionalitását tekintve is szolgálja a kert tulajdonosait. Ilyenkor a kertépítés elsődleges szempontjai közé tartozik az, hogy a lehetőségekhez képest nagy egybefüggő területeket hozzunk létre, ami a játék színtere lehet. Erre nagyon alkalmas a gyep, ami nem csak rugalmasságával felel meg ennek az elvárásnak, de igen szép is tud lenni akkor, ha megfelelő ápolást, szakértő gondozást kap. Messzemenőkig ajánlom, hogy a kertépítés munkafolyamatai során gyepszőnyeget használjanak az egybefüggő gyep létrehozására, hiszen a szakszerű telepítést követő két hét múlva már használható is ez a szabadidő terület. Javaslom, hogy ne mulasszák el a vakondháló használatát sem. Ennek az ára elenyésző az összköltségvetés szempontjából, viszont a haszna hatalmas.

Minden dísznövénykertnek, de leginkább a szabadidőkertnek elengedhetetlen része az automata öntözőrendszer. Fontos megjegyeznem itt azt is, hogy ma már kertépítés szinte nem is történik automata öntözőrendszer beépítése nélkül, mert a kertépítő csak ebben az esetben tud garanciát vállalni. Több száz négyzetméternyi gyepszőnyeg telepítése, értékes növények ültetése csak abban az esetben tud 100%-ban biztonságban lenni a megeredése szempontjából, ha a kertre szabott öntözőrendszer a kertépítő által programozott módon működik. Ennek a mellőzése már többször is megmutatta nekem, hogy milyen bajba került utána az ügyfél, hiszen akár 5-6 óra locsolás várt volna rá. Mivel ezt nem tudta megtenni és a kert gyorsan hanyatlásba kezdett, ezért utólag kellett beépíten az öntözőt. Ez nem mindig egyszerű feladat, mivel a kertépítés fázisokra van felosztva a munkafolyamatokat illetően, és ez nem a végső fázis lenne. Nem lehetetlen, de komoly mennyiségű odafigyeléssel járó feladat.

Általánosságban elmondható, hogy az embereknek egyre kevesebb szabadidejük van. Ezért a szabadidejüket nem feltétlen a kert fenntartására, gondozására kívánják fordítani. A könnyen fenntartható kertek ezért is terjedtek el, és a szabadidő kertépítés így vált népszerűvé.