A gyepszőnyeg gondozása

Ez jóval komplexebb tudást igénylő téma, mint a gyepszőnyeg telepítése, ami nem igazán bonyolult dolog, mindösszesen nagy precizitást igényel a munkát végző embertől. Alapvetően három plusz egy olyan feladat van, amit tudni kell jól csinálni ahhoz, hogy a kertünkbe lefektetett gyepszőnyeg megőrizze, illetve emelni tudja a szépségét. Ez a három az öntözés, a nyírás, és a tápanyag utánpótlás. Ennek a három gondozási alapfeladatnak a minősége fogja megadni a gyepszőnyeg szépségét, egészségét, ellenállóképességét. A plusz egy dolog pedig az időszakos gondozás, ami az esetleges felmerülő problémákat tudja kezelni. Ilyen lehet a gombásodás elleni permetezés vagy a gyepszellőztetés utánvetéssel.

Amikor elkészültünk a gyepszőnyeg terítésével, akkor egy olyan intenzív öntözési programmal kell indítanunk, amiben naponta – az évszaktól és az időjárástól függően – akár négy-öt alkalommal is öntözünk naponta. Javaslatom szerint ezt ötnaponta vegyünk ki egy öntözést, de az össz öntözési időt ne csökkentsük, hanem osszuk meg a maradék között. Tehát, ha megy naponta összesen 40 percet, összesen négy alkalommal, akkor ezután szintén 40 percet menjen, csak három alkalommal. Ezzel addig is el lehet menni, amikor már csak hetente háromszor öntözünk, és azokon a napokon is csak egyszer, alkalmanként 40 percet. Erre azért van szükség, hogy elérjük a gyepszőnyeg gyökérzetének a mélyre húzódását, mivel ez támogatja a legjobban a gyepszőnyegünket a túlélésben.  Ne öntözzön olyankor, amikor a napi középhőmérséklet eléri a 25C, mert akkor már az esti melegek miatt erős veszélye lép fel a gombásodásnak!

gyepszőnyeg

A kiterítést követő első nyírás alkalmával 5-6 cm-es magasságnál ne vágjuk mélyebbre a gyepet. De bármekkora is a gyep, egyszerre csak az 1/3-át szabad levágni!!! Itt három felkiáltó jel van! A gyepszőnyeg nyírását csak is éles pengéjű fűnyíróval végezze. Csak a legszükségesebb időt töltse el a gyepszőnyegen, mivel ekkor még csak részben gyökeresedett le, és fontos a kíméletes nyírás is. Általánosságban véve a gyepet ne vágja 5 cm-nél alacsonyabbra, ha kánikula van! És semmiképpen se nyírja le 4 cm-nél kisebbre.

Ha jól végezte el a gyepszőnyeg terítését, akkor közvetlen a terítés után használt valamilyen gyökérzetserkentő gyeptrágyát. Függően attól, hogy a gyepszőnyeget mikor telepítette, ne feledkezzen meg az időszakos tápanyag utánpótlásáról, különösen abban az időszakokban, amikor nagy intenzitással kell öntözni, mivel ilyenkor kimosódnak a tápanyagok a talajból.

Forrás: Gyepszőnyeg gondozás